Gift of the US Government UNITED STATES EMBASSY
Bosnia and Herzegovina

GlassWire – firewall i nadgledanje Internet saobraćaja

Oni koji paze na sigurnost svog računara do sada su se vjerovatno već upoznali sa Comodo Firewallom, odličnim besplatnim programom kojeg ovih dana, nažalost, njegova vlastita kompanija povlači unazad kao svojevremeno Alessando Nesta nesretnike koji su morali proći pored njega. Naime, Comodo se u zadnje vrijeme više skoncentrisao na uvaljivanje sumnjivog softvera i još sumnjivijih defaultnih postavki ispod tezge, nego na nove mogućnosti ili – zamislite tog čuda – optimizaciju interfejsa tako da se ne vuče kao ukomirani konj.

Glasswire prijeti da mu vremenom postane više nego upotrebljiva konkurencija – doduše, ne besplatna. Naime, Glasswire je nakon besplatne testne faze odnedavno dostupan i u plaćenim verzijama sa naprednim mogućnostima, dok je neplatišama ostavljeno da se snalaze sa dosta ograničenom besplatnom verzijom. Naprimjer, besplatno izdanje nema mogućnost blokiranja programa prije nego što se konektuju na Internet, nego tek nakon što ostvare konekciju i ostanu zabilježeni u Glasswireovom logu aktivnih aplikacija.

Također, Glasswire nema vlastiti firewall, nego upravlja Windows firewallom. Autori se pravdaju time da odvojen firewall može izazvati nestabilnost sistema, što je mutno kao površinski kop za vrijeme oluje, ali dobro.

Adut po kojem se Glasswire najviše izdvaja od konkurencije je sam interfejs. Naime, Glasswire je izuzetno optimizovan i nezahtjevan za sistem, tako da nećete gubiti vrijeme čekajući da se neki njegov prozor pokrene. Do opcija dolazite brzo, budući da su meniji i dugmad smješteni na praktičnim i intuitivnim mjestima. Recimo, u glavnom prozoru odmah imate prikaz aktivnosti i tabove kojima možete jednostavno pristupiti obavještenjima, statistici i aplikacijama. Tab “Firewall” tako sadrži spisak detektovanih aplikacija, koje možete blokirati jednostavnim klikom na ikonicu plamena lijevo od njihovog naziva. Ukoliko želite potpuno blokirati konekciju, Firewall meni u ovom tabu ima “Block All” opciju, s tim da je ona rezervisana za plaćene verzije.

CERK
BRAVO studio
Teleklik
InfoArs
ICBL