Gift of the US Government UNITED STATES EMBASSY
Bosnia and Herzegovina

Upoznajte iPhone 8 i iPhone X

Zapravo, da budemo precizniji, predstavili su tri potpuno nova modela iPhonea – iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X (čita se iPhone ten, odnosno iPhone deset).

iPhone 8 i njegov veliki brat, iPhone 8 Plus, na prvi pogled djeluju identično svojim prethodnicima, iako će detaljnija inspekcija otkriti da za razliku od njihovog aluminijskog kućišta, iPhone 8 donosi kućište sa aluminijskim okvirom i sa prednjom i stražnjom stranom izrađenom od stakla, za koje Apple tvrdi da je izdržljivije od stakla sa svih drugih telefona.

Glavna razlika između regularnog iPhonea 8 i njegove Plus varijante je, naravno, ekran – Osmicu tako krasi 4,7-inčni ekran rezolucije 750 x 1334 piksela, dok 8 Plus donosi Full HD ekran dijagonale 5,5 inča.
Ostatak specifikacija uključuje Appleov novi A11 Bionic čipset sa šest CPU jezgri, od kojih su dvije 25% brže od brzih, a preostale četiri čak 70% brže od sporih jezgri iz starog A10 Fusion čipseta.

Pored toga, Apple je iPhone 8 opremio i sa glasnijim stereo zvučnicima, novim 12-megapikselnim kamerama sa podrškom za snimanje u 4K rezoluciji u 60 frameova u sekundi, odnosno u 1080p rezoluciji u 240 frameova u sekundi, a tu su i certifikat o vodootpornosti, te podrška za 3D Touch i Qi bežično punjenje.

Osmice u prodaju stižu krajem septembra i biće dostupne u dvije varijante – sa 64, odnosno 256 GB interne memorije – s tim da će vas najjeftiniji iPhone 8 koštati 700, a najjeftiniji iPhone 8 Plus 800 američkih dolara.

CERK
BRAVO studio
Teleklik
InfoArs
ICBL