Gift of the US Government UNITED STATES EMBASSY
Bosnia and Herzegovina

Adna Šaković

Tuzla

Adna Šaković rođena je 2000. godine u Tuzli, gdje trenutno pohađa Gimnaziju „Ismet Mujezinović“. Adna je završna godina i nakon mature planira da nastavi svoje školovanje i da upiše Fakultet elektrotehnike u Tuzli, jer voli predmete kao što su matematika i fizika, a posebno se zaiteresovala za informatiku tokom srednje škole.

Adna je osoba koja je željna stalnog učenja i usavršavanja, a najviše se usavršava i stiče znanja iz oblasti informacionih tehnologija (IT). U Američkom kutku u Tuzli je pohađala radionicu “Advanced App Development Learning Workshop” koja je bila organizovana u suradnji sa organizacijom “Project Tech Teens” iz Chicaga. To je bila prva njena radionica u kojoj je zajedno sa prijateljicom kreirala mobilnu aplikaciju. Takođe je ućestvovala u radionici “Web Development”. Ona je bila učesnica I u aktivnostima u sklopu obilježavanja “Sedmice Kodiranja” u organizaciji Laboratorium-a, te učesnica “Kampa Robotike” u Rijeci (Hrvatska). Takođe, volontirala je na NASA Space Apps Challenge 2017.

Adna ističe kako zajednice ne podržavaju povećanje broja djevojaka u tech zasnovanim zanimanjima, te da na svim dosadašnjim radionicama na kojima je učestvovala bilo veoma mali broj djevojaka. Ona se raduje što će biti dio tima koji radi na ovom problemu.

CERK
BRAVO studio
Teleklik
InfoArs
ICBL