Gift of the US Government UNITED STATES EMBASSY
Bosnia and Herzegovina

Ajla Alić

Sarajevo

Ajla Alić rođena je 1993 godine u Sarajevu.

Ljubav prema elektrotehnici, prvenstveno IT-ju se javila još u osnovnoj školi kada je prvi put došla u doticaj sa tehničkom grupom predmeta, prvenstveno informatikom i tehničkim odgojom.

Već tada je kroz razna kantonalna i federalna takmičenja pokazala afinitet prema IT-ju i tehnici. Zbog stereotipa da je IT „muško zanimanje“ uz nagovor roditelja upisuje Srednju ekonomsku školu u Sarajevu, gdje završava prvi razred, nakon čega se na svoje konstatno insistiranje prebacuje u Srednju elektrotehničku školu (smjer informatika i računarstvo), koju završava među najboljim učenicima. Nakon toga upisuje i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, odsjek za računarstvo i informatiku, te stiče zvanje Bachelor inženjera elektrotehnike. Trenutno je na master studijima na istom fakultetu.

Ajla je tokom čitavog studija bila član EESTEC-a (LC Sarajevo) i STELEKS-a. Kao član EESTEC-a je bila član PR (Public Relations), HR (Human Resources), FR (Found Raising) timova u brojnim projektima, te u Organizacionom odboru projekta gdje je radila kao PR Team Leader i tu je stekla dodatne prezentacijske vještine, vještine vođenja tima… Također, pored svoga primarnog posla (IT Engineer) radi i kao instruktor matematike, fizike i tehničke grupe predmeta, prvenstveno informatike. S obzirom da radi sa djecom i mladima ljudima, ona se trudi da probudi i u njima ljubav prema informatici i tehnici

CERK
BRAVO studio
Teleklik
InfoArs
ICBL