Gift of the US Government UNITED STATES EMBASSY
Bosnia and Herzegovina

O prvoj TECH2girls radionici!

Na početku radionice članice ovog tima su učesnicama predstavile TECH2girls projekat. Te su djevojkama naveli razloge zbog kojih bi trebale izabrati neka zanimanja iz tech sektora. Prva TECH2girls radionica je održana 10. 8. 2017.godine u Američkom kutku u Tuzli.

Radionicu su organizovale članice tima TECH2girls i obrazovanje u čijem sastavu su bile Alisa Imamović, Jasena Salkić, Adna Šaković i Ružica Ostojić sa svojom mentroricom Majdom Babanović.

Na početku radionice članice ovog tima su učesnicama predstavile TECH2girls projekat. Te su djevojkama naveli razloge zbog kojih bi trebale izabrati neka zanimanja iz tech sektora.

Radionica se sastojala iz dva dijela. Prvi dio radionice je bio vezan za web dizajn, koji su pripremile Alisa i Ružica. Objasnile su učesnicama šta je web dizajn, šta je web stranica, te kako postati web dizajnerica. Također su govorile o HTML-U, CSS-u i JAVASCRIPT-u. Sa učesnicama su podijelile neke savjete za početnike i navele posljednje trendove u web dizajnu, ali su i ukazale na greške u web dizajnu koje treba izbjegavati. Nakon teoriskog dijela slijedio je praktični u kojem su učesnice imala priliku da naprave svoju prvu web stranice.

Za drugi dio radionice bile su zadužene Jasena i Adna, a govorile su o robotici. Adna je objasnila šta je štampana pločica i koji su postupci izrade. Slijedeći te postupke, zajedno sa učesnicama, razvile su pločicu u kaustičnoj sodi i ubacile je u rastvor hidrogena i solne kiseline. Tako su dobile gotovu štampanu pločicu spremnu za upotrebu. Jasenin zadatak je bio objasniti šta je mikrokontroler, a šta arduino i kako se koristi. Najviše pažnje učesnicama je privuklo sastavljanje male robotske ruke. Kasnije su pomoću te robotske ruke prelazile popularnu igricu StickHero.

Radionica je trajala 4 sata, a na kraju učesnicama su dodjeljene zahvalnice za učešće.

CERK
BRAVO studio
Teleklik
InfoArs
ICBL