Gift of the US Government UNITED STATES EMBASSY
Bosnia and Herzegovina

Alisa Imamović

Gračanica

Alisa Imamović rođena je 1999. U Gračanici, gdje je završila Osnovnu školu “Hasan Kikić” i Gimnaziju “Dr. Mustafa Kamarić”, obojesaprosjekom 5.00.

Kroz srednju školu se zainteresovala za matematiku I informatiku. Bila je dve godine redovan član dodatne nastave programiranja u srednjoj školi, gdje je naučila da programira u C++ programskom jeziku.

  1. godine je učestvovala na kantonalnom takmičenju iz informatike, gdje je osvojila 5.mjesto. Učestvovala je na IT Challenge 4 u Maglaju, državno takmičenje (ekipno) iz cjelokupne informatike. Pored toga, pohađala je I ljetni kurs Doboj Summer Institute 2016. I 2017. godine , te je bila na časovima Jave, JavaScripta i HTML&CSS. Nakon toga kursa organizovano je takmičenje za najbolju web stranicu, gdje je bila prvo mjesto. Bila je učesnica i GeekFEST2017 u Sarajevu.
  2. godineje upisala Fakultet elektrotehnike u Tuzli, odsjek Elektrotehnika I računarstvo, smjer Računarstvo i informatika.

Alisa smatram da je digitalna revolucija počela, kako u svijetu tako i kod nas samo ‘malo’ sporije. Ona smatra da je glavni problem u neupućenosti I zastrašivanju djevojaka. Mnoge iako imaju volju često se osjećaju nesigurno i obeshrabreno pored ‘toliko’ momaka. Smatra da trebamo svi kao zajednica poraditi na tome da okolinu ubijedimo da IT nije nešto rezervisano za muškarce, ali najviše trebamo raditi na ohrabrivanju samih djevojaka i organizaciji raznih druženja i  kurseva.

CERK
BRAVO studio
Teleklik
InfoArs
ICBL