Gift of the US Government UNITED STATES EMBASSY
Bosnia and Herzegovina

Šta su to Java i World Wide Web?

Java je razvijena od strane tima vođenog James Gosling-om u kompaniji Sun Microsystems. (Sun Microsystems danas ne postoji pod orginalnim nazivom – kupljen je od strane Oracle-a 2010. godine.) Pod orginalnim imenom Oak, Java je osmišljena 1991. godine sa svrhom upotrebe na ugrađenim čipovima u potrošačkoj elektronici. 1995. godine, preimenovan u Javu, jezik je redizajniran za svrhu razvijanja Web aplikacija.

U zadnjih 20 godina, Java je postala jedan od najpopularnijih programskih jezika. Jedan od glavnih razloga za ovu popularnost je obećanje da program možete napisati jednom i pokrenuti ga svuda.  Kao potpuno opremljen programski jezik opće namjene, Javu možemo koristiti za pisanje software-a od najprostijih do najsloženijih upotreba. Primjera radi, Java je korištena za razvijanje software-a za komunikaciju i upravljanje rovera na Marsu. Software za Android telefone se piše i razvija u Javi.  Za svaki novi softwareski projekat danas, kompanije pitaju kako mogu koristiti Javu da sebi olakšaju.

Izvorno, Java je bila privlačna zbog činjenice da napisani programi mogu biti pokrenuti unutar web preglednika. Java programi napisani za pokretanje u web preglednicima se nazivaju appleti. Appleti imaju moderno grafičko sučelje i služe za interkaciju sa korisnicima i procesiranje njihovih zahtjeva. Mnoge komercijalne web stranice današnjice su razvijene uz pomoć Jave.

CERK
BRAVO studio
Teleklik
InfoArs
ICBL